19 Mart 2018 Pazartesi

Duyuru: Tartışma Toplantıları II, Mart (II) Oturumu - 31 Mart Cumartesi, 15.00




Tartışma toplantılarının bu seneki üçüncü oturumu için 31 Mart Cumartesi günü 15.00-18.30 arası Mecra'dayız. Etkinliğin duyurusunu aşağıda bulabilirsiniz:
Kırsal Dönüşüm ve Gıda rabıtası: Gıda Egemenliği üzerinden Toplumsal Alternatif Nasıl Düşünülebilir?  
Orkun Doğan ve Umut Kocagöz 
Gıda krizi, gıda terörü, gıda güvenliği… Her gün haber bültenlerinde faklı bir gıda ürünü ile ilgili bir skandal  yansıyor. Bugün ne yemeli, neyle beslenmeli sorusu ve bunlara verilen yanıtlar farklı toplumsal kesimleri ortaklaştıran ve ayıran bir düzlem olarak daha önce olmadığı kadar önemli bir tartışma ve politika alanı. Peki, bu mesele bugün Türkiye’de nasıl tartışılmaktadır?  
Organik, ekolojik, doğal, yerel, köy üretimi, iyi tarım… Kentliler olarak gıdayla bu kodlar üzerinden ilişkileniyoruz.. Alışveriş mekanları, pazarlar ve reyonlar bu kodlar aracılığıyla bizi sınıflarımıza ayırıyor. Bu kodların sunulduğu etiketler raflarda, ürünlerin üzerini örtüyor. Peki, bu örtüyü kaldırdığımızda nasıl bir tablo ile karşılaşıyoruz?  
Kırda ciddi bir dönüşüm yaşandığı geçtiğimiz dönemde en çok enerji ve maden projeleri üzerinden kendini gösterdi. Halbuki köyler, esas itibariyle gıda üretimin merkezi, köylülük de hem kendisi hem de toplum için gıda üreten temel toplumsal aktör idi. Dolayısıyla, kır ekolojisinin yaşadığı dönüşüm ile gıda arasındaki rabıta, hem toplumsal dönüşümü anlamak, hem de kırdaki imkan ve sınırları keşfetmek ve tartışmak anlamına gelebilir.  
Biz bu oturumda “gıda egemenliği” kavramı ile bu rabıtayı araştıracak, gıda egemenliğinin ne tür bir toplumsal alternatif önerebileceğini tartışmaya açacağız. Böylece, hem kırdaki dönüşümü anlamaya dair çeşitli kimliksel nitelemelerin (çevreci, ekolojist, yaşam alanı savunucusu vb.) ötesine geçen bir toplumsal aktör tanımını tartışmaya açacak, hem de kır-kent ilişkisinin nasıl alternatif biçimlerde inşa edilebileceğini konuşacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder